آستمال

آستمال زیبای نهان و بهشتی که بر روی زمین جا مانده است

آشنایی مختصر با آستمال


به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، آخرین پیچ جاده را که رد کنی عطر درختان گردو به تو سلام می‌کنند؛ نزدیک‌تر که بشوی لابه‌لای چهار کوه و چهار دره میان کوه‌ها، پشت‌بام‌های کاهگلی روستا را می‌بینی که به پیشواز آمده‌اند.

سفر به روستای آستمال سفر به طبیعت دست نخورده‌ای آمیخته از کوه، دره، رود و درختان گردوست.

برای رسیدن به روستای آستمال باید شهر تبریز را به مقصد ورزقان و بعد از آن به سمت بزرگ‌ترین روستای منطقه ترک کرد؛ شهر ورزقان از قسمت جنوب با تبریز هم‌مرز است و به همین جهت مسیری دو و نیم یا سه ساعته را پیش‌رو دارید.

بعد از ترک تبریز در مسیر جاده اهر، کمی حدود یک ساعت بعد در وزرقان هستید؛ برای رسیدن به آستمال باید ورزقان را به سمت جاده خاروانا ترک کنید تا پس از عبور از وسط روستاهای دیزج ملک و آقا بابای فرامرزی و گذشتن از کنار روستاهای داش کسن و کهنه‌لو، به سه‌راهی خاروانا و آستمال برسید؛ در این نقطه از مسیر باید وارد جاده سمت راست بشوید تا پس از طی 14 کیلومتر به روستای سرسبز آستمال برسید.

در این مسیر و پس از روستای کهنه‌لو، در حاشیه جاده راه دسترسی به قلعه جوشین نیز مشخص شده است، جایی که علاوه بر این قلعه تاریخی که بر فراز کوه خودنمایی می‌کند، گنبد مزار امامزاده سید خلیل نیز دیده می‌شود.

مسیر ورزقان تا روستای آستمال حدود 54 کیلومتر است و این مسافت با ماشین شخصی و با توجه به ویژگی‌های جاده چیزی حدود یک ساعت زمان می‌برد؛ در مجموع مسیر تبریز تا روستای آستمال با ماشین حدود دو ساعت است.
 

البته در شهر ورزقان، در میدان بزرگ و جلوی غذاخوری جلال نجفی می‌توانید ماشین‌های کرایه‌ای برای رفتن به روستا را پیدا کنید؛ با توجه به اینکه باید ماشین را دربست کرایه کنید، باید چیزی مابین 35 تا 40 هزار تومان پرداخت کنید.



اگر می‌خواهید با ماشین شخصی به این سفر بروید، در خروجی تبریز یا پمپ گاز و بنزین ورزقان باک خود را پر کنید؛ در حوالی روستا به پمپ بنزین دسترسی نخواهید داشت؛ البته جای نگرانی نیست چون با یک باک پر می‌توانید بروید و برگردید.

*از میان کوه‌ها و دره‌ها

پس از ورود به محوطه روستای آستمال از سمت جنوب این روستا، «اشنو دره» نخستین چشم‌اندازی است که از مهمانان استقبال می‌کند. در ورودی روستا بقایای حمام قدیمی متروکه‌ای نیز به چشم می‌خورد.

در 50 متری حمام باید از روی پل ورودی عبور کنید تا چشم‌انداز روستا، میدان و خانه‌هایش پیش چشمانتان آشکار شود. آستمال روستایی است که به وسیله رودخانه‌ای که از میانش می‌گذرد تقریباً به دو نیمه شمالی و جنوبی تقسیم شده است، اهالی روستا این دو بخش را به نام‌های «گونی کوچه» و «قوزی کوچه» می‌شناسند؛ میدان اصلی روستا در بخش شمالی آستمال قرار دارد و مسجد نیز در همین میدان واقع است.

جالب است بدانید رودخانه آستمال در امتداد مسیر خود به رودخانه «بویوک چای» یعنی رودخانه بزرگ و در نهایت به رود ارس می‌رسد.

بافت روستا به دلیل دست نخورده بودن، فضای بسیار آرام و یکدستی دارد و با توجه به مهاجرت جوان‌ترهای روستا به شهرهای نزدیک، شاهد روستایی کم سر و صدا خواهید بود.

در کوچه پس کوچه‌های آستمال و در بخش شمالی روستا یکی از قدیمی‌ترین خانه‌های روستا قرار دارد که هر چند هنوز به عنوان خانه مسکونی مورد استفاده است، اما اگر تمایل داشته باشید و از صاحبخانه بخواهید اجازه بازدید از داخل خانه را به شما می‌دهد.

آستمال روستای بزرگ و با امکانات شهری نیست، روستایی آرام در میان کوه‌ها و دره‌هاست، اما در میدان روستا می‌توانید نیازهای مختلف مخابراتی خود را از دفتر مخابراتی برآورده سازید، در این دفتر امکان شارژ کردن گوشی تلفن همراه را نیز خواهید داشت. همچنین در پست بانک روستا در همین میدان، دسترسی به اینترنت نیز امکان‌پذیر است.

اگر می‌خواهید ناهار را در روستا صرف کنید بهتر است مایحتاج خود را از ورزقان تهیه کرده و به همراه خود بیاورید چون در آستمال یک بقالی وجود دارد. بقالی محسن در بخش شمالی روستا واقع است ولی احتمالاً تمام خوردنی‌های مورد نظر شما را در اختیار نداشته باشد؛ این به دلیل عبور و مرور زیاد مردم روستا تا ورزقان و تهیه لوازم مورد نیازشان از آنجاست.

زنان آستمال نان مورد نیاز خانواده‌شان را خودشان می‌پزند به همین جهت نانوایی نیز در این روستا وجود ندارد، اما اگر از هر کدام از اهالی که در محوطه روستا می‌بینید درخواست کنید، نان تازه تنوری مهمانتان می‌کنند.

برای ناهار می‌توانید با اجازه صاحبان باغ، به یکی از باغ‌های بسیار سرسبز روستا بروید که پر از درختان گردو است و خانه باغ زیبایی هم در وسط آن قرار دارد.

روستا سراسر باغات گردو و معدودی درختان آلبالو، گیلاس و توت بوده و چشم‌انداز کوه‌های اطراف، منظره زیبایی از درختان بلوط جنگلی ساخته است.

کوه‌هایی با نام‌های «دووندیل»، «چوآمار» و «آغداش» که میانشان دره‌هایی زیبا و سرسبز را شکل داده‌اند؛ «سویود دره سی»، «چاغ دره سی»، «بدر دره سی»، «قافار دره سی» و «سروستان دره سی» از جمله این دره‌ها هستند که همپای کوه‌ها دور تا دور آستمال را فرا گرفته‌اند.

به جز دیدن بافت دست نخورده روستا، دیدن مقبره امامزاد سید جبرئیل آستمال یکی از دیگر چیزهایی است که گردشگران را به این روستای سرسبز می‌کشاند؛ بنای امامزاده در هفت کیلومتری روستا و روی تپه نه چندان مرتفعی واقع شده و پس از بازسازی با شکل و شمایلی جدید میزبان گردشگران و علاقمندان است.

*پنیر توی کوزه

با توجه به نبود فروشگاه یا مغازه خاصی برای ارائه سوغاتی‌های روستا، باید از اهالی در این مورد راهنمایی بگیرید. در فصل تابستان محصول گیلاس، آلبالو و توت سفید روستا آماده عرضه به مشتریان است اما برای خرید گردوی تازه آستمال تا اواخر تابستان باید صبر کنید.

با توجه به وجود کوه و دره‌هایی که روستا را احاطه کرده‌اند، زمینه مساعدی برای زنبورداری فراهم شده و می‌توانید عسل ناب و خوشمزه آستمال را با خود به عنوان سوغات ببرید؛ همچنین انواع محصولات لبنی به خصوص نوعی پنیر که در کوزه تهیه شده و به «پنیر کوپه» مشهور است و «کره نهره» یا سنتی را هم تهیه کنید.

*زیر سایه درختان گردو

با توجه به فاصله کم روستا تا ورزقان و حتی تبریز می‌توانید یک روزه از تبریز تا روستا رفته و ساعات طولانی آنجا بمانید و دوباره برگردید؛ اما اگر خواهان ماندن در روستا هستید باید بدانید که در روستا امکانات اقامتی خاصی وجود ندارد، اما در حاشیه شمالی روستا و در دامنه کوه می‌توانید چادر بزنید و شب را زیر آسمان پر دار و درخت آستمال و هوای خنکش سپری کنید.

[ دو شنبه 22 دی 1389برچسب:,

] [ 1:53 ] [ بابک رشتبریان آستمال ]

[ ]

تصاویری جالب و خاص از محوطه ی امام زاده سید جبرئیل آستمال
















تصاویر از:سردار پورطهماسب و بابک

[ پنج شنبه 22 خرداد 1389برچسب:,

] [ 1:51 ] [ بابک رشتبریان آستمال ]

[ ]

آستمال دا یاشایاجاقام.


تانيش كوچه­ لرينده آتديقيم آدديملار اوچون سنده ياشایاجاقام.
سنده آنام،آتام یوردو اولدوغونا گؤره ياشاياجاقام.
آدين ديللرده يادين كؤنلومده، اؤزون باشيم آلتيندا كؤلگه­ ن باشيم اوسته،آياقلاريما نده­ ن چكيب­سن قاندال، بوراخسان­دا ياشاياجاقام. 
بير توريستين سوروشدوغو آدرسه وئردييم جاوابا، كوچه­ لرينده گزدييم زامان قارشيما چيخان بير تانيشين وئردييي سالاملاري اوچون ياشاياجاقام.
کدلر قاباغيندان كئچه­ نده باشيمي اوجا توتوب غرورلا گزميشم، میدان دا گولوب مچيدده آغلاميشام؛ سنده حالدان حالا قالديغيم اوچون ياشاياجاقام.
آتام زحمتله تاپان بوغدا اوچون،آنام یانا یانا پیشیرن دسته نه چورک اوچون،سنده یاشایاجاقام.

سويوق گئجه­ لريوين يوموشاق گوندوزونه گؤره، ايستي گونلريوين سرين گئجه­ لرينه تامارزي قالميشام. قارانليق گئجه­ لرينده قوردون سسیله يوخودان ديك قالخيب بير شام يانديريب سندن يازماق اوچون ياشاياجاقام.
سنده اوجالان باشلار وار،سنده جیران لار گزن داغلار وار،سنده بلاغلار وار چایلار وار،سنین قوینون دا یاتان اییدلر وار،سنده غارتالار سیر اده ن بولوتلار وار،سنده یردن جوشان بال بولاخلار وار،سنده نه لر یوخ کی!؟ سني تانيديقجا ياشامالي اولورسان منیم گوزل آستمالم.
سنين باشين دووندیل داغین تک اوقدر اوجاديركي اليم چاتمايير داها باشيوي اوجالدام اولورسا قويلانام آياقلارين آلتيندا بلكه­ ده اوجالا باشين ياشامالي آستمالیم
بیز بیرده بیر اولوب یاشایاجاقخ،بیز آستمال آدینی گینه ده دنیا دا یایاجاقخ.
بیز بیر ملتوخ،بیرلیخ دا گینه آستمال دا یاشایاجاقخ.

[ چهار شنبه 20 فروردين 1398برچسب:عکس:رامین عبدالهی,

] [ 1:36 ] [ بابک رشتبریان آستمال ]

[ ]

دانستنی هایی در مورد زنبور داری


روستای زیبای آستمال با قرار گرفتن در منطقه ی زیست محیطی مناسب(ارسباران) و با داشتن گل ها و گیاهان متنوع در دشت ها و کوه های خود یکی از بهترین و مناسب ترین محل برای پرورش زنبور و زنبورداری می باشد.منطقه ی بویوک چای(رود بزرگ)،دشت ها و گلزارهای اطراف امام زاده سید جبرئیل یکی از مناطق مناسب از نظر آب و هوایی و...می تواند نتیجه بخش در حرفه ی زنبور داری باشد.

از آنجایی که اخیرآ هم شاهد پیشرفت هایی در این زمینه در روستای آستمال بودم و البته فزونی افراد علاقه مند به این حرفه موجب شد تا بنده بر خود وظیفه دانسته و در رابطه با زنبور داری و پرورش آن مختصر مطلبی برای شما عزیزان بنگارم.
در ضمن یاد آور می شوم که عسل ارسباران شهرت جهانی دارد!


مراحل زنبورداری:
1-باید ابتدا خود را برای زنبور داری آماده ساخت و این کار را باید در فصل زمستان که زنبور ها در کندو هستند انجام داد برای این کار بایستی در این فصل (زمستان) به مطالعه و تحقیق در مورد زنبورداری پرداخت و با نحوه زندگی و کار با زنبور عسل آشنا شد


2-خرید کندو در بهمن و اسفند و عدم خرید کندو در فصل پاییز زیرا کندویی کندوی خوبست که در بهمن و اسفند دارای جمعیتی قوی باشد در صورتی که در فصل پاییز اقدام به خرید کندو نمایید امکان شکست بسیار بالاست چون زنبورهای پیر و ضعیف در فصل زمستان از بین می روند و می میرند و جمعیتی که در پاییز در کندو دیده می شود یک جمعیت حقیقی نیست


3-توجه شود که کندو ها دارای ملکه باشند چون کندوهای بی ملکه در فصل بهار که شروع تولید نسل و تکثیر کندوست افزایش جمعیتی نداشته و از بین می رود در صورتی که با کندویی بی ملکه مواجه شدید سریعا بایستی اقدام به ادغام کندو با یک کندوی قوی نمود


4-زنبورداری را با سه کندو شروع کنید چون در صورتی که یکی از کندو ها از بین رفت مایوس نشوید بهتر است که تعداد کندو ها در ابتدا سه تا شش عدد باشد

5-همیشه جمعیت قوی و سالم خریداری کنید منظور از جمعیت قوی در بهمن ماه این است که دو طرف شش تا هشت عدد از کادر ها را زنبور پوشانیده باشد

6-مخیط مناسبی برای نگهداری در نظر گرفته شود چون در محیطی که عاری از گل و گیاه مناسب باشد جمعیت بهره دهی نخواهد داشت


انتخاب محل زنبورستان

یکی از مهمترین نکات مدیریتی در پرورش زنبور عسل انتخاب صحیح محلاستقرار زنبورستان است.
شرایط مطلوب برای محل استقرار یک زنبورستان و محل استقرارکندوها
 
و در ادامه ی مطلب...


ادامه مطلب

[ چهار شنبه 8 بهمن 1388برچسب:,

] [ 23:38 ] [ بابک رشتبریان آستمال ]

[ ]

نقشه راه آستمال

در روزهای گذشته برخی از عزیزان بازدید کننده نقشه راه روستاِی آستمال را از ما خواسته بودند که با کمی تاخیر امروز در خدمت شماست............

همانطور که در نقشه می بینید نزدیکترین راه برای رسیدن به روستای آستمال از مرکز استان از طریق راه مواصلاتی  تبریز،خواجه،سرند،ورزقان،جوشین،آستمال است.

عزیزانی که قصد مسافرت به روستای آستمال از طریق راههای جلفا و کلیبررا دارند اگر نیاز به نقشه و یا هر کمک دیگری بود در نظرات اعلام کنند یا در وبلاگ قرار می دهیم ویا به آدرس پستیتان ارسال می شود.

[ یک شنبه 29 دی 1388برچسب:,

] [ 1:51 ] [ ]

[ ]

فصل زمستان و روستای آستمال

زمستان چهارمین فصل از فصل‌های سال تقویم جلالی و اولین فصل تقویم میلادی است. این فصل سردترین فصل سال است. زمستان در نیم کره شمالی براساس تقویم جلالی ماه‌های دی، بهمن و اسفند است این در حالیست که در نیم کره جنوبی ماه‌های تیر، مرداد و شهریور زمستان است. زمستان معمولاً سردترین فصل سال است و در بعضی نواحی دمای هوا به زیر صفر درجه سانتیگراد هم می‌رسد، مثلا در کشوری مانند روسیه حتی تا -۵۰ هم می‌رسد. در زمستان بعضی حیوانات به خواب زمستانی می‌روند و در فصل بهار دوباره زندگی را از سر می‌گیرند.

زمستان فصلی با روزهای کوتاه و شب‌های طولانی و سرد است. میانگین دمای زمستان معمولا در ماه دی به پایین‌ترین مقدار خود (در نیم‌کرهٔ شمالی) می‌رسد. بوران، برف، کولاک، یخ‌بندان معابر و جاده‌ها، مه و پوشیده شدن کوه‌ها از برف از خصوصیات فصل زمستان است که اغلب هر کدام به تنهایی باعث اختلال در عبور و مرور می‌شوند. پدیده‌ی هواشناسی نادری در طول زمستان با نام یخ‌مه رخ می‌دهد که متشکل از بلورهای یخ معلق در هوا است و تنها در دماهای بسیار پایین (زیر ۳۰- درجه سانتیگراد) رخ می‌دهد.

در نیم‌کرهٔ جنوبی، به‌خاطر بیشتر بودن اقلیم اقیانوسی در مقایسه با نیم‌کرهٔ شمالی و در عین حال کمتر بودن خشکی در عرض‌های پایین‌تر از ۴۰- درجه، زمستان خفیف‌تر و برف و یخ کمتر است. در این منطقه، بارش برف در نواحی مرتفع مانند رشته کوه‌های آند، کوه‌های نیوزیلند و مناطق جنوب پاتاگونیا در آمریکای جنوبی رخ می‌دهد. در قطب جنوب، برف در طول سال می‌بارد. فصل زمستان از لحاظ نجومی با نقطه که کوتاه‌ترین روز سال است آغاز شده و با نقطهٔ اعتدال بهاری پایان می‌یابد.

علت

علت سرد شدن زمین در زمستان، نه دوری آن از خورشید است و نه کمتر شدن فعالیت خورشید. زاویهٔ محور چرخش زمین نسبت به صفحهٔ مداری زمین دارای انحراف ۲۳٫۴۴ درجه‌ایست و همین انحراف نقش مهمی در تغییرات آب و هوایی زمین دارد. در زمستان ِ نیم‌کرهٔ شمالی، خورشید بر این مناطق به صورت مورب می‌تابد و پرتوهای موازی تابشی از خورشید باید سطحی بیضی‌وار را گرم کنند. به علت کروی بودن زمین، این سطح بیضی‌وار کشیده‌تر نیز می‌شود و در نتیجه نور و گرمای کمتری به واحد سطح می‌رسد. ناظر زمینی، خورشید زمستانی را در ارتفاعی پایین‌تر از خورشید تابستانی می‌بیند.در مقایسه با این اثرات، تغییرات آب و هوایی در زیاد شدن فاصلهٔ زمین در مدار بیضوی‌اش با خورشید ناچیز است.

چند تصویر فصل زیبای زمستان در روستای آستمال






 

 


 

[ پنج شنبه 14 آذر 1388برچسب:,

] [ 22:31 ] [ بابک رشتبریان آستمال ]

[ ]

طبیعت زیبای آستمال در فصل پاییز

پاییز

پاییز
یا خَزان نام یکی از چهار فصل سال است.

پاییز از نظر ستاره‌شناختی بین دو نقطهٔ اعتدال پاییزی و انقلاب زمستانی است. از نظر گاهشماری هجری خورشیدی، در روز یکم مهر آغاز می‌شود و تا پایان آذر ادامه می‌یابد.

بر پایه تقویم میلادی فصل پاییز در اصل در نیمکره شمالی جهان در حدود ۲۳ سپتامبر (۱ مهر) و در نیمکره جنوبی پیرامون ۲۱ مارس (۱ فروردین) آغاز می‌شود. زمان پایان آن در نیمکره شمالی ۲۱ دسامبر (۳۰ آذر) و در نیمکره جنوبی ۲۱ ژوئن (۳۱ خرداد) است.

هرچند به‌خاطر مسائل عملی آغاز پاییز را در تقویم‌ها اول سپتامبر در نیمکره شمالی و اول مارس در نیمکره جنوبی قرار داده‌اند. پایان آن را نیز به ترتیب اول دسامبر و اول ژوئن مقرر کرده‌اند.

به هنگام پاییز بسیاری از انواع گیاهان برگ‌های خود را از دست می‌دهند و به‌اصطلاح خزان می‌کنند. دمای هوا نیز در فصل پاییز تا اندازه زیادی پایین‌تر از تابستان است. در پاییز، روزها کوتاه تر و شب‌ها طولانی تر می‌شوند. در بخش‌هایی از جهان در این فصل میزان بارش زیاد تر می‌شود.

کلمه انگلیسی autumn (پاییز) از کلمه فرانسوی "automne" گرفته شده‌است و استفاده از آن برای نام این فصل از قرن شانزدهم میلادی رایج شد. نام fall هم که در آمریکای شمالی برای این فصل استفاده می‌شود احتمالاً از عبارت fall of the leaves (برگ ریزان) گرفته و خلاصه شده‌است.

واژه پادیز (پادێز pādēz) در پارسی میانه به معنی پاییز بوده که آنرا به زمستان و یا خرمن مربوط دانسته‌اند.

روز اعتدال پاییزی را در ایران از دیرباز جشن می‌گرفته‌اند. این جشن که در روز مهر از ماه مهر برگزار می‌شود جشن مهرگان نام دارد.


بقیه ی تصاویر در ادامه ی مطلب...


ادامه مطلب

[ جمعه 8 آذر 1388برچسب:عکس:رامین عبدالهی,

] [ 3:12 ] [ بابک رشتبریان آستمال ]

[ ]

روستای آستمال

نمای ساختاری روستای آستمالمعرفیآستمال“یکی از روستاهای آذربایجان شرقی واقع درشهرستان ورزقان، از بخش خاروانا می باشد.این روستا با مختصات جغرافیایی 46 درجه و 20 دقیقه طول شرقی و 38 درجه و 43 دقیقه عرض شمالی، در 30 کیلومتری شمال غربی شهر ورزقان واقع شده است. رودخانه ی کم آب ولی پر برکت آستمال از کوه‌های: چوآمار(کوه عمار)،لغه ری،دئوندیل ،(سید جبرئیل)،چاغ درسی و اوزور سرچشمه می‌گیرد،(قرار بود سدی مقابل آن برای بهبود و توسعه ی کشاورزی وباغ های آستمال در سال"74" احداث شود.که تا به امروز،سخنی بیش نبوده است)این رود اگردرفصل تابستان ازدست اهالی جان سالم به در ببرد! از میان روستا می‌گذرد وابتدا به بویوک چای(رود بزرگ)وسپس در پایین دست به تک‌چای(رودی که از بغل امام زاده سید محمد آقا نوجه مهر می گذرد)می ریزد.ودر آخر سردر آغوش رود آراز(ارس)جای می گیرد.آب آشامیدنی این روستا از چشمه های خود روستا تآمین می گردد.                                                                                          چشمه های روستا که در یئوخوش(شرق روستا) قرار دارند،به نام های محلی:                                                                       قره خان چشمه سی،گل بهار چشمه سی،سوستین چشمه سی،باغلار باشی چشمه سی،سرپیله چشمه سی،کریم چشمه سی،باقر چشمه سی،دورآنا چشمه سی،آغ چشمه و...می باشند. باغات آستمال که ازغرب (دره ی اوزور) تا شرق(بویوک چای)حدودآ به طول20کیلومتر در کنا ر رود آستمال قرار گرفته اند.زیبایی خاصی به نمای روستا بخشیده است.وبه علت طبیعی بودن و عدم استفاده از سموم شیمیایی میوه جاتی باطعم طبیعی و خوش مزه، دارد.                                                                                  ازمیوه جات روستا،می توان به:                                                     گردو،سیب،گلابی،گیلاس،آلبالو،زردآلو،آلو،آلوچه،توت،شاتوت،انگور و...اشاره نمود.وبا وجود خاک حاصلخیز هرگونه محصول کشاورزی در این منطقه به بار می نشیند.که متاًسفانه، عدم آب کافی برای کشاورزی وآبیاری نا درست سنتی، منطقه را با چالش مواجه کرده است. اخیرآ با خبر شدیم که، لوله هایی جهت مقابله وجلو گیری از هدر رفتن آب در مسیر رود،از طرف جهاد کشاورزی و با زحمات زیاد و خالصانه ی آقای یونس نوروزیان،به روستا داده شده.که تا به امروزبا کم لطفی مسئولین و اهالی، اقدامی برای دریافت لوله ها که کمک زیادی برای کشاورزی روستا به همراه دارد، صورت نگرفته است.                                                                                           دره های زیبا،با نام های محلی: سویود(بید) دره سی،بدر دره سی،صابی(صبا) دره سی،قافار(غفار) دره سی،کئوهول(غار) دره سی،سه رپیله(پرتگاه) دره،سئوستین(سروستان)دره،چاغ(آلاچیق) دره سی،ائوزور(آذر) دره سی،طوبی دره سی،اونه(آنا)دره سی،کریم دره سی و...، ارتفاع روستای آستمال از سطح دریا 1800 متر است و آب و هوای آن در فصول بهار و تابستان معتدل و در پاییز و زمستان سرد است. روستای آستمال سابقۀ تاریخی کهنی دارد و در گذشته به ”دژ قوم ماد“ معروف بوده است. سکونت در این مکان به هزارۀ اول قبل از میلاد باز می گردد.                                                                                محلات روستا با نام‌های محلی:"ناب(ناو)باشی"يوخاري چاي"اشه غه چاي"مشی خرمنی"اوشني دره" ”گونِی کوچه“، ”قوزِی کوچه“، ”میدان“، ”که دره “ و ”دوشلی کوچه“ بیانگر قدمت بسیار کهن این روستا است.                                                                                            شغل اهالی روستا:   اکثرمردم روستا با دام داری و کشاورزی روزگار می گذرانند.به علت کوهستانی بودن منطقه،بز و گوسفند، بیشتر به چشم می خورد. البته،گاوداری   نیزانجام می شود.و به دلیل پوشش گیاهان مطلوب در چراء گاهای آستمال،با چراء بز و گوسفندان از این گیاهان، مواد لبنی مرغوب وطبیعی بدست می آید.اخیرآ زنبور داری دربین اهالی روستا رونق گرفته است.و عسل طبیعی ارسباران شهرت جهانی دارد.                                                                                    محصولات لبنیاتی:                                                                       شیر،نهره کره سی( کره ی سنتی)،پنیر،سرشیر،ماست،دوغ نهره،روغن حیوانی،کوپه پنیری(پنیرکوزه ی سفالی)،کشک و...                         صنایع دستی:نخ بافتنی های دستی این روستا ازپشم گوسفندان تراشیده می شود.مراحل کار به روش کاملآسنتی انجام می گردد.هر ساله صاحبان گوسفندان دراوایل پائیز،گله گوسفندان را در رود بزرگ آستمال(بویوک چای)جمع می کنند.وبا زدن سدی کوچک در مقابل رود،گوسفندان را در آب می شویند.تا پشم گوسفندان قبل از تراش،آری از گرد وغبارباشد.سپس پشم گوسفندان را با قیچی مخصوص تراش پشم(قیخ لیخ) اصلاح می کنند.و دوباره پشم های تراشیده شده را در آب می شویند.و بعد در شانه ی مخصوص،پشم ها را شانه می کنند تا نرم تر گردند.ودر آخر با ریسمان دستی(الیجه)و(گهره)پشم ها را میریسند تا نخی برای بافتن آماده باشد.واز آن نخ،زنان هنرمند روستای آستمال نقش های ماندگار می آفرینند.مانند:جاجیم،گلیم،فرش دست باف،کلاه پشمی،پیراهن وشلوار پشمی،جوراب پشمی،شال پشمی و بافتنی های پشمی دیگر...البته امروزه با ورود صنایع ماشینی،این هنر با هنرمندانش کم کم به فراموشی خواهند رسید.                                                                                                                                                                                                                                                                                           چندتا عکس زیبا و دیدنی از روستای آستمال  


  غیر قابل توصیف...                                                                                                                                                                                                        آستمالین خزال فصلی          عکس از:سردار پور طهماسب                                                                   


بقیه ی تصاویر را در ادامه ی مطلب مشهاده فرمائید.


ادامه مطلب

[ یک شنبه 9 تير 1392برچسب:,

] [ 21:0 ] [ بابک رشتبریان آستمال ]

[ ]